1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. „Селското стопанство и всичко за него“ ще се проведе от 5 до 9 август в Добрич

„Селското стопанство и всичко за него“ ще се проведе от 5 до 9 август в Добрич

Промяната на датите на изложението допринесе до засилен интерес

128 фирми от страната и чужбина са заявили участие в 22-то Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него“, организирано от Добрички панаир АД от 5 до 9 август. Посетителите ще могат да видят едрогабаритна и малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, семена и посадъчен материал, сушилни инсталации, техника за почистване, сортиране, обеззаразяване на семена, препарати за растителна защита, масла и смазочни материали, леки автомобили,  специализирана литература. Директно участие са потвърдили фирми от Румъния, Турция и Гърция.

За първи път тази година международното изложение ще се проведе в началото на месец август вместо в обичайния период в края на август–началото на септември. С промяната на датите се цели по-голяма ефективност. В този период земеделските производители вече са прибрали есенните култури и имат представа какво очакват от пролетниците. С оглед на кампанията по сеитба на рапицата и зърнено-житните култури, този период е най-подходящ да се предвидят средства за обновяване на техниката и снабдяването с препарати за растителна защита, торове и семена за следващата селскостопанска година. 

Промяната на датите на изложението допринесе до засилен интерес. Освен редовните участници, се наблюдава и ръст на фирми, които за пръв път ще участват. Това е сигурен знак, че панаирът доказва, че житницата на България – Добруджа, е центърът за представяне на най-новите технологии, машини и съоръжения за селско стопанство, както и постиженията в земеделието.

Откриването е насрочено за 10 часа на 5 август. Сред поканените гости са министърът на земеделието и храните, изп.директор на ДФ Земеделие,  председателят на Селскостопанската академия, посланикът на Република Казахстан, първият секретар на посолство на Китайската Народна Република и др.

По традиция е предвидена и съпътстваща програма. На Кръгла маса ще се изяснят възможностите на Програмата за развитие на селските райони за новия програмен период 2014 – 2020 година и директните плащания. Експерти на МЗХ и ДФЗ ще отговарят на въпроси на земеделските производители.

За първи път тази година ще бъдат представени семена от пшеница, която е устойчива на наблюдаваните промени в климатичните условия. Интерес за фермерите, зърнопроизводителите и земеделските кооперации ще представляват и демонстрациите на нова почвообработваща техника, пръскачки и др. селскостопански машини, предлагани на българския пазар. За първи път ще бъдат представени нови модели трактори от Турция и Китай.

Една от новостите през тази година е, че по време на изложението съвместно с Търговско промишлената палата и Европейската Информационно-консултантска мрежа (ЕЕN-Enterprise Europe Network), ще се проведат бизнес срещи за малките и средни предприятия. В тях ще участват фирми от България и Румъния – от областите Констанца и Галац.

Програмата на изложението можете да видите в рубрика Прояви на портала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.