1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Договориха над 8 млн. евро повече за развитие на рибарския сектор

Договориха над 8 млн. евро повече за развитие на рибарския сектор

4 пъти са увеличени средствата по атрактивни за рибарите инвестиции

Над 8 милиона евро е допълнителният финансов ресурс по Програмата за морско дело и рибарство. Това заяви зам.-министърът на земеделието в оставка Валентина Маринов по време на публичното обсъждане на мерките от нея.

България ще разполага с 113 милиона 543 хиляди евро по рибарската програма за новия програмен период на Европа.

Една от промените в рибарската програма е създаването на две нови мерки. За тях са отделени над 12 милиона евро. Мерките са за Насърчаване на изпълнението на общата политика на Европейския съюз в областта на рибарството. По тях ще се прави мониторинг на уловите в зоните за риболов в морето, както и на промишлените улови на пристанищата при разтоварване. Също ще се разработват нови технологии и системи за видеонаблюдение на корабите.

До 1 септември ще се изпрати рибарската програма в Брюксел за одобрение. Очаква се в началото на 2015 година да бъде отворен прием на проекти.

На 98% е договoрена настоящата Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013-та година. На 48% са изплатените средства от нея. Маринова коментира, че не се чакват загуби по рибарската програма. В нея са заложени 6 приоритетни оси за следващите 7 години.

Маринова подчерта, че 4 пъти са увеличени средствата по атрактивни за рибарите инвестиции, като създаване на нови производства, инвестиции в аквакултури и нови пазари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.