1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение на средните цени при бялата кристална захар отчитат от ДКСБТ

Леко понижение на средните цени при бялата кристална захар отчитат от ДКСБТ

Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,05 лв./кг до 1,80 лв./килограм

През периода 23 - 30 юли 2014 г. се регистрира леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на бяла кристална захар в страната.

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта за страната отбелязва леко понижение с 0,7% на седмична база, до 1,36 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,05 лв./кг до 1,80 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В дванадесет области се отчита седмично намаление на цените с между 0,8 и 12%, най-чувствително в Ямбол. Поскъпване на захарта спрямо предходния седмичен период се наблюдава в пет области – от 0,7% в Сливен до 4,1% във Враца.

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,57 лв./кг, с 3,7% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,25 лв./кг (Стара Загора) до 1,69 лв./кг (Перник). В преобладаващата част от областите се регистрира седмично понижение на цените, основно в рамките на 1,2 – 7,2%, а в Кърджали и по-чувствително - с 14,6%. Повишение на цените се наблюдава единствено в Шумен – с 3,4%.

При предлагането на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се отчита намаление на средната стойност за страната с 1,2% спрямо предходния седмичен период, до 1,64 лв./кг. Цените по области са в границите от 1,40 лв./кг (Хасково) до 1,95 лв./кг (Смолян). В пет области е налице седмично поевтиняване на захарта от 0,6 до 9,4%, най-значително в Шумен. Леко повишение на цените се наблюдава единствено в Пловдив – с 2%. 

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,07 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Търговище разликата достига до 0,37 лв./кг. В дванадесет от областните центрове цените в по-малките магазини са с между 0,01 и 0,11 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,21 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,28 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава в Ямбол – 0,53 лв./кг за ГТВ и 0,77 лв./кг за ДТО. В областите Варна, Стара Загора и Шумен цените на дребно в ГТВ (а във Варна и Стара Загора и в ДТО) са с до 0,27 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Като цяло за месец юли 2014 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко понижение на месечна база.

Към края на м. юли средната цена на едро за страната намалява с 3,5% спрямо нивото отпреди един месец, до 1,36 лв./килограм.

При средните цени на дребно на продукта понижението в рамките на едномесечния период е с 3,8% за големите търговски вериги и с 4,1% - за по-малките търговски обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.