1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес започва национална кампания за опазване на реките

Днес започва национална кампания за опазване на реките

Снимка:

Международната природозащитна организация WWF е инициатор на петицията

Международната природозащитна организация WWF започва национална кампания, която ще алармира за най-наболелите проблеми на реките и ще предлага решения за тях.

Петицията на кампанията ще бъде открита от екипа на WWF и с подкрепата на телевизионния водещ Ники Кънчев, с публична акция днес, 20 август в 10:00 ч. на Орлов мост в София.

В България са останали незначителен брой естествени реки. Ние приемаме за даденост богатство на реките, но не осъзнаваме, че то е почти изчерпано, посочва Иван Христов, ръководител на програма „Води“ на WWF. Реките са подложени на неспирен натиск, с всеки изминал ден безразсъдната човешка дейност изцежда живота от тях. Този безкрайно ценен ресурс е оставен на произвола и с него се злоупотребява ежедневно. Всяка година ставаме свидетели на все по-тежки наводнения, заради стесняването на реките и остарялата, опасна инфраструктура около тях допълва Христов.

Какво се случва с реките?

Морално остарялото мислене за управлението на реките от средата на миналия век, продължава да се прилага и до днес.

  • Крайречната растителност бива изсичана, за да се направи място за земеделие или в неуспешен опит да се предотвратят наводнения;
  • Изправянето на реките, поставянето на диги и прекъсването на меандрите ускорява течението на реката. Това ускорява ерозията на речното корито и променя природния баланс;
  • Язовирните стени пречат на миграцията на речните организми и на движението на хранителни вещества и наноси;
  • Минимален воден отток трябва да бъде оставян след всяко водохващане, така че да се гарантира, че животът в реката няма напълно да изчезне;
  • Изкопаването на пясък и чакъл от реките за строителство има унищожителни последици за екосистемите не само на реката, но и навътре в сушата;
  • В България почти всички рибни проходи са изградени без да се гарантира, че ще изпълняват функцията си, и без участието на специалисти.

WWF започва кампания срещу най-спешните проблеми на реките, чието преодоляване в бъдеще ще бъде твърде скъпо. Решението е просто – да се спазват законите.

Основен носител на кампанията ще бъде петиция за опазването на реките под мотото "Допиши историята на реката": http://www.wwf.bg/get_involved/rivers/petition/ .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.