1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се над 16 млн. лв. да бъдат отпуснати днес за възстановяване на щетите от природни бедствия

Очаква се над 16 млн. лв. да бъдат отпуснати днес за възстановяване на щетите от природни бедствия

В дневния ред на кабинета е включено и постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МЗХ

Постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. ще бъде разгледано на днешното правителствено заседание. Средствата ще отидат основно в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите от наводненията в края на м. юни общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 млн. лв. и над 860 хил. лв. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение. Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки.

В дневния ред на кабинета е включено и постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 800 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Те са за закупуване на противоградови ракети за опазване на селскостопанската продукция.

На правителственото заседание днес ще бъде разрешен въпросът с осигуряването на охраната на значими културно-исторически обекти. Предвижда се МВР, в рамките на утвърдената си обща численост и бюджет, да продължи да пази от посегателства националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство до провеждането на обществени поръчки и сключването на договори за охрана на обектите. Това трябваше да стане до началото на м. юли, но по бюджета на Министерството на културата не бяха заложени необходимите средства.

Министрите ще се запознаят и с доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2014 г. В него се очертава риск от значително влошаване на бюджетната позиция на годишна база спрямо планираната цел поради неизпълнение на разчетите по приходите. По темата е предвидена пресконференция след края на заседанието на МС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.