1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стопаните, чиито животни са засегнати от заболяването „син език”, ще получат обезщетение

Стопаните, чиито животни са засегнати от заболяването „син език”, ще получат обезщетение

Подготвя се допълнителна минимална помощ de minimis в размер около 10-15 млн. лв. за овцевъдството

„Намерили сме целия необходим финансов ресурс за компенсиране загубите на стопаните от заболяването „син език”. Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на среща с животновъди в сливенското с. Мокрен. Той припомни, че първият случай на „син език” е възникнал на 24 юни т.г. в Ивайловград и до края на юли заболяването е констатирано в 22 области на страната. Животновъди от региона заявиха пред министъра, че предишното ръководство на министерството не е предриело адекватни мерки за справяне със заболяването, поради което броят на умъртвените животни е около 2000 в цялата страна. Министър Грудев уточни, че всички са притеснени от създалата се ситуация, при която не са взети навременни мерки.

Министър Грудев увери фермерите, че в момента са предприети всички необходими действия за справяне със заболяването и структурите на Българската агенция по безопасност на храните работят на пълни обороти. Министърът информира, че се подготвя допълнителна минимална помощ de minimis в размер около 10-15 млн. лв. за овцевъдството. Тя ще се предоставя за предотвратяване на евентуални пропуснати ползи. Министър Грудев посочи още, че разходите за дезинфекция ще бъдат поети от държавата. За да бъдат облекчени и да не търпят санкции занапред, тези стопани, които кандидатстват за национални доплащания за глава животни, ще подават документи веднъж месечно в разплащателна агенция за броя на умъртвените животни.

Министър Грудев заяви, че около 3 млн. лв. са необходими за ваксинация на животните. Страната ни е получила разрешение от ЕК и в момента се подготвя ваксина за щама срещу болестта. Стопаните, чиито животни са засегнати от заболяването „син език”, ще получат обезщетение от средна пазарна цена по данни на НСИ. Животните от племенните стада, които са пострадали, ще бъдат оценени от комисия от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.