1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нараства популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи

Нараства популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи

Снимка:

Опазването на вида е една от най-успешните дейности на БДЗП

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) приключи мониторинга на гнездящите белоглави лешояди в Източните Родопи за този сезон. И тази година се запази тенденцията на ръст в популацията на вида, която достигна 70 двойки.
 
Гнездовият успех през настоящата година е малко по-нисък от средното за Европа, но бе отчетен най-големият брой излетели малки откакто се води статистиката за популацията на белоглавия лешояд от средата на 80-те години. Общо 46 млади белоглави лешоядчета напуснаха успешно гнездата.
 
Работата през сезона продължава с мониторинг на напусналите гнездата младежи и струпванията на лешоядни птици около площадките за подхранване в Източни Родопи.
 

Въпреки добрите новини в началото на aвгуст, в РИОСВ – Хасково бе получен сигнал за бедстващ млад белоглав лешояд в района на Студен кладенец. Младата птица бе открита във водите на язовира след неуспешен първи полет. С подкрепата на РИОСВ – Хасково, ДУ „Студен кладенец“ и Фондация „Приятели на родопските крави“ младият белоглав лешояд бе спасен и рехабилитиран в продължение на една седмица. Той получи името Крали и бе маркиран с пръстени, за да може в бъдеще да се събират данни за пътешествията му. След като Крали се възстанови и укрепна на 17.08.14 г. бе успешно освободен в близост до мястото, където бе открит, и се присъдини към колонията белоглави лешояди, които обитават района на язовир Студен кладенец.
 
Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 27-ма поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетения през настоящата година максимум за България от 70 двойки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.