1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Руското ембарго накара земеделци от Гърция да раздават безплатно плодове

Руското ембарго накара земеделци от Гърция да раздават безплатно плодове

Средствата за обезщетения от ЕС за производителите на праскови и нектарини се изчисляват на 30-35 милиона евро

Земеделски производители в Гърция днес безплатно ще раздават праскови на социално слаби, благотворителни фондации и митрополии. Мярката е предприета в отговор на ембаргото, наложено от Русия върху селскостопанска продукция от Европейския съюз, съобщават гръцките медии, цитирани от dnevnik.bg.

Гръцките фермери са в очакване на обезщетенията, определени от Европейския съюз във връзка с руското ембарго, като техни представители заявиха, че ще настояват за повече компенсации.

В гръцкото външно министерство вчера се е състояло съвещание, на което е била разисквана и възможност за намиране на трети пазари, на които да бъде пласирана тазгодишната реколта на праскови и нектарини, надхвърляща 200 хиляди тона. Обсъждан е бил и вариант гръцка селскостопанска продукция да бъде пласирана в Турция или Сърбия.

Очаква се утре да бъде взето решение за окончателните количества праскови и нектарини, чиито производители от всяка страна на ЕС ще бъдат обезщетени. За момента средствата за тези обезщетения само на производителите на праскови и нектарини се изчисляват на 30-35 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.