1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Планетата изразходва "екологичния си бюджет" за годината

Планетата изразходва "екологичния си бюджет" за годината

През останалата част от годината потреблението ще води до нарастващ екологичен дефицит

Природните ресурси, които Земята дава за една календарна година, са напълно изчерпани. Това се случва едва за първите осем месеца от 2014 г, което засега е рекордно кратко време за изчерпване на природния лимит. От този вторник (18 август) на практика населението на света ще консумира "на кредит", съобщават от неправителствената организация "Футпринт нетуърк", пише dnevnik.bg.

Денят на прехвърляне на лимита настъпва все по-рано с всяка изминала година и човечеството харчи все по-бързо "екологичния си бюджет", предупреждават от организацията като се позовават на статистика: през 80-те години на миналия век той е бил през ноември. През 1993 г. – на 21 октомври, през 2003 г. – на 22 септември, а миналата 2013 година – 20 август.

През останалата част от годината потреблението ще води до нарастващ екологичен дефицит, който ще черпи от запасите на природните ресурси и ще увеличава акумулирания въглероден диоксид в атмосферата. Земята има 7,1 милиарда жители, а през 2050 г. населението се очаква да достигне 9,6 милиарда, а лимитът ще дойде много по-рано през календарната година.

Необходима е още половин планета като Земята, за да бъдат покрити напълно нуждите на човечеството за една година, посочват от WWF.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.