1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Великотърновските зърнопроизводители отчитат добри добиви от жътвата на есенниците

Великотърновските зърнопроизводители отчитат добри добиви от жътвата на есенниците

Най-добри резултати отчита Свищовска община

Великотърновските зърнопроизводители отчитат добри добиви от жътвата на есенниците, въпреки лошите климатични условия тази година. За сметка на това световните пазари подбиха изкупната цена на зърното, която трудно ще покрие разходите по растителнозащитните мероприятия. Въпреки това земеделските производители са оптимисти и се надяват изкупната цена на зърното да се повиши през следващия месец и да достигне поне до 300 лева за тон, съобщава Агро ТВ.

Въпреки лошите метеорологични условия тази година средният добив от пшеницата във великотърновско е почти колкото миналогодишния – 466 кг., при 470 миналото лято. Най-добри резултати отчита Свищовска община – 514 кг., Стражишка – 490 кг. и Златаришка - 465 кг.

За сметка на пшеницата, нивите с маслодайна рапица бяха двойно повече от ожънатите през изминалото лято. Най-добри добиви отчитат производителите от Великотърновска и Лясковска община - над 300 килограма на декар.

С най-добри резултати от прибирането на ечемика е Свищовска община - 475 кг./дка. Под влияние на световния пазар, където тази година се предлага достатъчно и качествено хлебно зърно, цената на пшеницата падна до 250 лева за тон, а някъде дори слезе и по-надолу. Същото е положението с ечемика и рапицата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.