1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Иззети са 1 630 метра бракониерски мрежи и 110 бр. незаконни уреди за улов на раци при извършени проверки от инспектори на ИАРА

Иззети са 1 630 метра бракониерски мрежи и 110 бр. незаконни уреди за улов на раци при извършени проверки от инспектори на ИАРА

Заловени са петима бракониери и са съставени 18 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Пазарджик съвместно със служители на РУ „Полиция“- Велинград са извършили проверка на язовир „Малка Мътница“. Там са заловени  две лица, извършващи нерегламентиран стопански риболов. На лицата от гр. Пловдив са съставени 2 акта за нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. От тях са иззети мрежи с обща дължина 1100 метра, надуваема лодка с две гребла и около 250 кг. риба  - толстолоб, шаран и каракуда.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Стара Загора съвместно с доброволци от гр. Казанлък са извършили проверка  на язовир „Копринка“. В  местността “Дунавски ръкав”, са открити и извадени от водата 300 метра бракониерски хрилни мрежи с големина на окото 40 мм. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу  неизвестен нарушител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Бургас  са извършили проверки за нерегламентирана продажба и превоз на риба в района на главен път Созопол – Приморско. В резултат на проверките са съставени 5 акта на нарушители за незаконна продажба и превоз на риба, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.

Инспектори от отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир „Тракиец“. При обхода на водоем, контролните органи са забелязали две лица, извършващи незаконен улов на раци. Инспекторите са предприели наблюдение и са заловили двамата нарушители. Съдействие на инспекторите са оказали служители от Общинска „Полиция“ Хасково за установяване самоличността на лицата. На двамата нарушители от гр. Димитровград са съставени 4 акта. 2 акта за нерегламентиран стопански риболов на езерни раци и 2 акта за липса на свидетелство за правоспособност за извършване на стопански риболов. Иззети са 70 бр. кошове за раци и една гумена лодка. Уловените 45 кг. раци са върнати във водоема. При по-късна проверка на язовир „Тракиец“, инспекторите са открили и извадили от водата 40 бр. винтери за улов на раци. Те са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител. Уловените в тях около 5 кг. раци са върни във водата.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца са извършили проверка по река Дунав  от   р.км. 687 до  р.км. 699. При р.км. 699  са намерени и извадени от водата 5 броя немаркирани риболовни мрежи с обща дължина 220 метра. Те са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител.  При проверка по река Ботуня, в района на с. Главаци е заловен бракониер, извършващ риболов със забранен мрежен уред тип „парашут”. На нарушителя е съставен акт, съгласно ЗРА, а уредите му са иззети. В района на същото населено място е намерена и извадена от водата бракониерска мрежа с дължина 10 метра. Тя е иззета с протокол срещу неизвестен извършител.  Уловената  риба –  0.600 кг. речен кефал е върната обратно във водата.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Силистра са извършили проверки на язовири в селата Сокол, Дичево, Защитена местност “Блатото край село Малък Преславец” и язовир “Антимово”. Проверени са лица, извършващи любителски риболов. Проверки са извършени и на лодкостоянка с. Малък Преславец на лица, извършващи стопански риболов. При проверките са съставени 6 акта на лица за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.