1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животновъдите: Заложници сме на войната между БАБХ и НВС

Животновъдите: Заложници сме на войната между БАБХ и НВС

Фермерите могат да загубят средствата по националните доплащания

Животновъдите у нас се чувстват заложници на войната между Националния ветеринарен съюз и Българската агенция по безопасност на храните. Съществува риск много от животните да не могат да бъдат вкарани в системата за идентификация, защото държавните ветеринари не успяват да покрият работата на терен. Това означава, че фермерите могат да загубят средствата по националните доплащания. Сектор „Животновъдство“ се тресе от проблеми, заяви за Агро ТВ Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния говедовъден съюз.

Според него, час по-скоро проблемите между частнопрактикуващите ветеринари и БАБХ трябва да бъдат решени, защото потърпевши от този конфликт са единствено животновъдите. Тарифата по държавната профилактична програма трябваше да бъде отменена – това съобщи пред телевизията миналата седмица шефът на Националния ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.

Потърсен отново за коментар, д-р Цветков отговори, че Тарифата още е в сила. Създадена е междуведомствена комисия, която до 29 август трябва да излезе със становище и едва след това има вероятност на заседание на Министерският съвет да бъде върната Тарифата от 2013-а година, уточни той. Според д-р Цветков, ако БАБХ разреши достъп на частнопрактикуващите ветеринарни лекари до системата за идентификация, без да ги задължава да сключват договори, това ще реши проблема. „Нямаме нищо против нито срещу държавните, нито срещу частнопрактикуващите ветеринари. Проблемът е, че ние, животновъдите сме потърпевши от войната между тях“, категоричен е шефът на говедовъдите у нас Михаил Михайлов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.