1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Затворен е зоопарка в София

Затворен е зоопарка в София

Снимка:

Причината е смъртта на животни през почивните дни

През почивните дни в парка са умрели 3 гаура, 2 яка, козирог и камила. Клетките им са били в съседство, казва директорът на зоопарка д-р Иван Иванов, пише dir.bg.

"Зоопаркът е затворен в 14:00 часа, вчера и няма да приема посетители, докато излязат първите резултати от взетите от умрелите животни проби, което най-вероятно ще се случи във сряда или четвъртък тази седмица", съобщава още д-р Иванов.

В момента се правят изследвания от ветеринарни лекари и екип на Агенцията по безопасност на храните.

От Агенцията по храните съобщиха, че според клиничните прегледи няма данни смъртта на животните в зоопарка да е причинена от  болестта "син език". Все пак ще се изчакат резултатите от пробите.

По думите на д-р Иванов животните не са давали никакви признаци, че са в лошо състояние.

Той е пуснал заповедта зоологическата градина да бъде затворена за да предотврати евентуална зараза на другите животни и евентуална опасност за хората.
Токова е разпореждането и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Иванов увери, че в зоологическата градина редовно се извършва обработка на площите против комарите, пренасящи "син език". Такава процедура е извършена и вчера вечерта.

"Всички останали животни са добре и към момента няма причина за притеснение, че може да се стигне до масова зараза. Ситуацията не е прецедент", подчертава д-р Иванов.

Като профилактична мярка служителите от зоопарка раздават общо укрепващи антибиотици и витамини на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.