1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Софтуер предупреждава за внезапни наводнения

Софтуер предупреждава за внезапни наводнения

Средствата на ЕС за научни изследвания са насочени към проекти за подобряване на живота на хората

Софтуер за ранно предупреждение на Imprints предоставя обзор в реално време на евентуални внезапни наводнения.

В рамките на проекта е разработена платформа за ранно предупреждение с цел намаляване на времето за реакция при внезапни наводнения до около 2 часа и дори по-малко. По този начин евентуално ще се даде на хората повече време да напуснат опасната зона.

Платформата се основава на по-добри прогнози за валежите, използването на метеорологични модели и радарни мрежи за наблюдение на времето. Софтуерът може също така да прогнозира водните потоци на място и да предостави цялостна система за ранно предупреждение за внезапни наводнения, за количеството отпадъци, които те могат да носят, и за евентуалните щети за местната инфраструктура.

Службите в областта на водите и хидро-метеорологичните операции в Испания, Швейцария и Франция използват иновациите на този проект за усъвършенстване на своите системи за прогнозиране в реално време. Освен това показателите за внезапни наводнения, разработени в рамките на този проект, се използват в момента в Европейската система за информираност на наводненията.

Подобни на Imprints са проектите WeSenselt и UrbanFlood. Те са примери за финансирани от ЕС идеи, в рамките на които са разработени уникални системи за прогнозиране и предупреждение за предстоящи наводнения.

От 1 януари 2014 г. започна изпълнението на новата седемгодишна програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. По нея ще бъдат предоставени близо 80 милиарда евро за научноизследователски проекти и иновации, които имат за цел да повишат конкурентоспособността на европейската икономика и да обогатят познанията в различни области. Средствата от бюджета на ЕС за научни изследвания са насочени главно в области, в които резултатите реално ще подобрят живота на хората и ще задоволят ежедневните им потребности — здравеопазване, околна среда, транспорт, продоволствие и енергетика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.