1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Получиха гориво с помощта на бактерията Ешерихия коли

Получиха гориво с помощта на бактерията Ешерихия коли

Основното предизвикателство за учените е да разработят евтин процес за получаването му

Британски и финландски учени получиха пропан, като използваха бактерия, характерна за човешките черва. Те твърдят, че разработката им може да доведе до промишлено производство на екологично гориво, предаде Ройтерс, цитирана от dariknews.bg.

"Макар и полученото количество засега да е малко, горивото е готово веднага да бъде използвано в двигател" - каза Патрик Джоунс от лондонския Кралски колеж.

Разработката засега е на ранен етап, но след пет до 10 години ще е възможно индустриално производство. Постижението на екипа е доказателство, че концепцията за производство на гориво от обновяеми суровини е валидна.

Пропанът е чисто гориво заради ниското съдържание на въглерод. За него съществува и разработен пазар.

Основното предизвикателство за учените е да разработят евтин процес за получаването му. Сега биодизел може да се прозвежда от водорасли, но събирането и обработването им е скъпо. Учените от Кралския колеж в Лондон и от университета в Турку, Финландия, са използвали Ешерихия коли, за да прекъснат биологичния процес, който превръща мастните киселини в клетъчни мембрани. След това с ензими са насочили мастните киселини по различен биологичен път и бактериите са произвели готов за използване пропан, а не клетъчни мембрани. Процесът обаче още не е ефикасен търговски и учените ще насочат усилията си да постигнат това.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.