1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нов метод за борба с неприятелите по растенията навлиза в България

Нов метод за борба с неприятелите по растенията навлиза в България

Методът ще бъде използван за първи път през следващата година

Нов метод за борба с неприятелите по растенията навлиза в България. Той ще бъде използван за първи път през септември следващата година при производството на зеленчуци.

Иван Тончев и синът му Никола отглеждат краставици и домати. Те кандидатстват по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от ПРСР с проект за изграждане на оранжерии. Държавен фонд земеделие одобрява проекта им. По време на първата копка Иван разкри пред АГРО БГ, че при производството на зеленчуците ще използва нов метод за справяне с неприятелите, който до този момент е само експериментален.

picture_397_400„Ние ще стартираме с ковенционалните методи за борба с неприятели по растенията. От есента, защото тогава мислим да имаме втора реколта, ще експериментираме с този метод. Той е простичък- енергизирана вода, с която се третират растенията.Така много ефективно се води борба срещу всички видове едноклетъчни организми“, обясни той.

На снимката: Иван Тончев (ляво), Никола Тончев (дясно)

Иван заяви, че не се безпокои от негативни ефекти, защото това все пак е вода. Начинът, по който ще се обработват растенията също не е сложен.

„Пръска се с вода. Тя ще се подава през мъглуващата система или ако не е достатъчно ще се подава чрез т.нар. пръскачки, които разпръскват водата“, добави земеделският производител.

С този метод досега са правени експерименти в САЩ, Канада и Австрия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.