1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жителите на добричкото с. Вранино недоволстват от бъдещи проучвания за въглищен газ

Жителите на добричкото с. Вранино недоволстват от бъдещи проучвания за въглищен газ

В региона на селото има проучвания още от 60-те и 70-те години на миналия век

Жителите на село Вранино са сериозно обезпокоени от разрешените проучвания за добив на газ, които американска компания започва в землището на населеното място. Община Каварна е готова да защити, както своите жители, така и поминъка, природата и водите си, категоричен бе кметът Цонко Цонев.

Притесненията на жителите в община Каварна са породени от непрозрачността, с която е дадено разрешението и с която започва проучването за наличие на въглищен газ. Всичко това може да има негативен ефект върху подпочвените води и плодородните земи. Така на практика се съсипват земеделието и екологията в региона. Никой не казва какви са начините, по които ще се извърши това проучване, нито какви са ползите от това, заяви кметът Цонко Цонев пред Агро ТВ.
Смята се, че в региона на село Вранино има находища на въглища, от които може да се извлича газ. Сондите обаче трябва да минат през подпочвените води и това води до заплаха от натравянето им.
В региона на селото има проучвания още от 60-те и 70-те години на миналия век. Сондажите са над 200, но в момента са запушени и останки от тях се виждат в нивите на производителите. Иван Иванов показва стари съоръжения в ореховата си градина от 90 декара.
Земеделието и туризмът са основните начини за прехрана на жителите на община Каварна. Съсипването им заради неясни начинания и бъдещи ползи е меко казано неразумно, категорични са хората от село Вранино.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.