1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тракторите също трябва да имат „Гражданска отговорност“

Тракторите също трябва да имат „Гражданска отговорност“

Решението на съда е по повод на злополука в Словения през 2007 година

Всички трактори трябва да имат застраховка „Гражданска отговорност“, независимо дали се използват като превозно средство, или като селскостопанска машина. Това е решил Европейският съд в Люксембург.

Решението на съда е по повод на злополука в Словения през 2007 година. По време на прибиране на сено трактор с ремарке е е карал на заден ход и е блъснал стълба, подпряна на стената на плевня. От стълбата е паднал работник, който е претърпял наранявания.
Човекът е завел иск за 16 хиляди евро срещу застрахователната компания, при която е била полицата за „Гражданска отговорност“. На първа инстанция местният съд отхвърлил иска с аргумента, че застраховката важи само, когато тракторът се използва като транспортно средство, но не и като работна машина.
След обжалване случаят стига до върховния съд на Словения и след това до Европейския съд. Словенските съдии са изпратили запитване до Люксембург дали понятието „използване на превозно средство“ включва и маневри на заден ход за прибиране на ремаркето в плевнята.
Европейският съд изтъква в решението си факта, че дори когато един трактор се използва като работна машина, това не променя неговия статут на превозно средство. В своето законодателство Словения не е изключила никакви превозни средства от задължението да имат застраховка. Така че маневрата, извършена в двора на стопанството, попада под понятието „използване на превозно средство“. Ето защо застрахователната компания е длъжна да изплати обезщетението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.