1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Светлана Жекова обсъди доклада за България за “Климатичните промени 2014: въздействия, адаптация и негативни последици“ с един от авторите му

Министър Светлана Жекова обсъди доклада за България за “Климатичните промени 2014: въздействия, адаптация и негативни последици“ с един от авторите му

Експертът припомни, че данните за страната ни показват тенденция към нарастване на екстремните метеорологични събития

Уязвимостта на България от появата на бедствия, свързани с климатичните промени, е включена в последния „Доклад за климатичните промени 2014: въздействия, адаптация и негативни последици“ на Междуправителствената експертна група по климатични промени към ООН. Анализът за страната ни беше предмет на обсъждане на срещата между министър Жекова и един от авторите му – професор Кристофър Фийлд. 

По време на срещата, експертът припомни, че за страната ни данните показват тенденция към нарастване на екстремните метеорологични събития, с определени различия в отделните региони на страната. В доклада е подчертано, че основните опасни явления и процеси, свързани с промените в климата, които могат да генерират различна степен на риск за социално-икономическите и природни системи в България, са екстремно високите температури (горещи вълни), сушата, наводненията, горските пожари, повишаването на температурата на повърхностните води и появата на инвазивни видове. Фийлд подчерта, че въпреки усилията за намаляване на риска от природни бедствия, капацитетът за справяне със специфичните последствия от промените в климата към момента е по-скоро недостатъчен.

„Политиката по изменение на климата е сред водещите приоритети на настоящото служебно правителство. Енергийната ефективност е  изведена на преден план в работата на МОСВ. В тази връзка министерството работи в посока предприемане на мерки за смекчаване и адаптация по изменението на климата. Искам да подчертая, че превенцията и управлението на риска от наводненията ще бъде приоритетна ос и в ОПОС 2014-2020 г.", коментира на срещата Жекова.

Министърът припомни още, че вече е стартирала и подготовката на втора фаза на Насоките за интеграция на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата в ЕСИФ за периода 2014-2020 г., което е продължение на приетата с протоколно решение на Министерски съвет на 1 март 2013 г. първа фаза. 

Първата фаза на насоките определя интервенциите, които биха могли да бъдат заложени в програмите, които ще са финансирани със средства от ЕСИФ в периода 2014-2020 г. и които ще имат принос към политиките по околна среда и изменение на климата. Целта на втората фаза е да се подпомогне процесът на прилагане на практика хоризонталния принцип за устойчиво развитие при одобрение и изпълнение на проекти в съответните сектори, които ще се финансират по програмите. Предвижда се втората фаза да съдържа примерни екологични критерии за оценка на проектни предложения за всички групи проекти, включително такива, които не са пряко свързани с опазването на околната среда и изменението на климата. Разработването на насоките е един от инструментите за ефективно интегриране на политиките по околна среда и изменение на климата при разходването на средствата от европейските фондове, подчерта още Жекова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.