1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени ще намалят броя на реколтите

Климатичните промени ще намалят броя на реколтите

След 90 години ще разполагаме с 5 милиона квадратни километра повече обработваеми земи

Броят на селскостопанските реколти ще намалее, но пък земеделските площи в глобален мащаб ще се увеличат вследствие на климатичните промени. Това показва компютърна симулация на учени от университета в Мюнхен.

Учените са изследвали последиците от глобалното затопляне върху почвите по света. Резултатите от симулацията сочат, че след 90 години ще разполагаме с 5 милиона квадратни километра повече обработваеми земи, особено в страните от Северното полукълбо като Китай, Канада и Русия. Новопридобитите площи обаче няма да са особено плодородни, смятат експертите.

Те се опасяват, че заради затоплянето на климата в тропическите райони на Бразилия, Азия и Централна Африка условията за земеделие ще се влошат. Сегашните няколко реколти на година вече няма да са възможни, твърдят учените.

Данните от симулацията са тревожни, тъй като актуалните прогнози сочат, че нуждите от хранителни продукти ще се удвоят до 2050 година заради растящото население на планетата. Същевременно расте и потребността от допълнителни площи за производството на фуражни култури, тъй като потреблението на месо се покачва непрекъснато.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.