1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделието допринася само 1% за икономиката на Шотландия

Земеделието допринася само 1% за икономиката на Шотландия

Офшорният добив на петрол и газ допринася за 17 процента от икономическата мощ на Шотландия

Шотландия остава в рамките на Обединеното кралство. Така гласуваха избирателите на референдума, при който трябваше да решат дали страната да стане независима държава.

Как щеше да изглежда икономиката на една независима Шотландия? Според привържениците на отцепването от Лондон, брутният вътрешен продукт на глава от населението е близо 30 хиляди евро на година, или 3000 хиляди по-висок от средния за цяла Великобритания. По този показател Шотландия би се наредила сред десетте най-богати държави в света. За сравнение – Германия, най-богатата страна в Европа – има брутен вътрешен продукт от 33 хиляди евро на човек. За Шотландия сметката излиза обаче само, ако се вземат предвид печалбите от петрола, добиван в открито море пред бреговете й.
Офшорният добив на петрол и газ допринася за 17 процента от икономическата мощ на Шотландия. Друг голям сектор – 26 на сто - са услугите и държавната администрация. Финансовите институции добавят още една четвърт. Индустрията пък участва с 12 процента. Други производства, комуникации и строителство дават още 24 процента. Туризмът и хранителната промишленост носят 13 на сто, а за земеделие, рибарство и горско стопанство остава само един процент. В това число влизат прословутите овце, даващи прочутата шотландска вълна, както и производството на уиски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.