1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Украйна очаква висока реколта въпреки конфликта с Русия

Украйна очаква висока реколта въпреки конфликта с Русия

На борсата в Париж се състоя "Ден на украинското зърно"

60 милиона тона зърно, включително царевица, ще приберат украинските фермери тази есен, съобщава министерство на икономиката в Киев. В това количество не е включена реколтата от Крим.

Миналата седмица на борсата в Париж се състоя "Ден на украинското зърно". Представител на икономическото ведомство в Киев тогава оповести, че реколтата в страната му ще бъде в рамките на 58 милиона тона. Руски експерти обаче предполагаха дори малко повече от 60 милиона тона.

Рекордното количество от 63 милиона тона от миналата година обаче няма да бъде достигнато. Според актуалните прогнози този сезон ще бъдат прибрани около 24 милиона тона пшеница, 460 хиляди тона ръж и близо 9 милиона тона ечемик. 25 милиона тона пък ще бъде реколтата от царевица. При това положение Украйна ще може да изнесе около 34 милиона тона зърно, почти два милиона тона повече от миналата година.
До средата на септември експортът е бил в размер на 7 милиона тона, други 350 хиляди тона са били вече натоварени на кораби, съобщава Киевското земеделско министерство.

Новата кампания обаче стартира с усложнени условия за украинските стопани. С 20 до 50% са поскъпнали горивата и смазочните материали, както и изкуствените торове. Цените на посевните материали не са се вдигнали толкова драстично.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.