1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зоопарк за микроби създадоха в Амстердам

Зоопарк за микроби създадоха в Амстердам

Начинанието на стойност 10 милиона евро е отнело дванайсет години работа

Първата "интерактивна зоологическа градина за микроба" в света отвори врати в Амстердам, пише www.vesti.bg.

Създадена в чест на малките същества, съставляващи две трети от живите организми на Земята и смятани за особено важни за бъдещето на планетата, "Микропия" разполага със забележителна колекция от микроби.

Идеята за този необикновен зоопарк е на Хайг Балиан, директор на Кралската зоологическа градина в Амстердам "Артис".

Начинанието на стойност 10 милиона евро е отнело дванайсет години работа.

"Почти всички зоологически градини обикновено показват само част от природата и това са предимно големите животни", обяснява Хайг Балиан. "Ние искаме да покажем микроприродата".

Той твърди, че значението на микробите винаги е било подценявано още от времето, когато са били наблюдавани за първи път през 17-ти век от холандеца Антони ван Льовенхук, сочен за баща на микробиологията.

Вируси, мицети и бактерии често се свързват с болестите, но те също са много важни за нашето оцеляване и ще играят все по-голяма роля за бъдещето на човечеството и на планетата, убеден е Хайг Балиан.

По-голямата част от зоопарка, който е първият по рода си в света, прилича на лаборатория. Няколко реда микроскопи, свързани с огромни екрани, показват всевъзможни видове микроорганизми.

През прозорец посетителят може да наблюдава истинска лаборатория, в която се отглеждат различни видове микроби или да се изправи пред гигантски модел на вируса ебола, който в момента сее смърт в Западна Африка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.