1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на рафинирано слънчогледово олио остана спокоен

Пазарът на рафинирано слънчогледово олио остана спокоен

Средната цена на едро на продукта за страната беше 1,94 лв./литър

 

През последната седмица не се наблюдават сериозни ценови изменения при търговията с рафинирано слънчогледово олио в страната. Това показва редовният ценови анализ на ДКСБТ.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната остава 1,94 лв./литър. Предлагането на тържищата е в широкия ценови диапазон от 1,68 лв./литър до 2,53 лв./литър, съответно във Велико Търново и Варна. В петнадесет от областите се отчитат разнопосочни изменения на цените на седмична база, в границите от -5% (Враца) до +3,3% (Варна), предимно в посока надолу.

През изтеклата седмица средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 0,4% на седмична база, до 2,33 лв./литър. По области, олиото се търгува в големите супермаркети в ценовия интервал от 2,10 лв./литър (Добрич) до 2,64 лв./литър (Бургас). В седем от областите се наблюдава седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,9 - 4,1%, най-чувствително в Добрич. В други три области е налице поскъпване на олиото в тези обекти, съответно във Варна с 2,8% и в Благоевград и Кюстендил с по 4,3%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната е 2,42 лв./литър, с 0,4% по-висока спрямо предходния анализиран период. Стойностите варират от 2,09 лв./литър (Добрич) до 2,75 лв./кг (Монтана), като в преобладаваща част от областите остават без промяна спрямо предходната седмица. В шест области се регистрира поскъпване на продукта в рамките на 0,8% и 2,1% (Сливен и Ямбол).

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио е регистриран за ГТВ в Бургас - 0,76 лв./литър, а за ДТО във Враца - 0,84 лв./литър. В област Варна цените на дребно на продукта както в големите супермаркети, така и в по-малките магазини са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,33 и 0,35 лв./литър.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,09 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,46 лв./литър в Монтана. В девет области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с между 0,01 и 0,15 лв./литър (Пазарджик).

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.