1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. При търговията на дребно с брашно тип „500” средната стойност за страната остава на ниво от предходната седмица

При търговията на дребно с брашно тип „500” средната стойност за страната остава на ниво от предходната седмица

Леко повишение се забелязва при цените на едро

През периодa 1 – 8 октомври 2014 г. средната цена на едро на брашно тип „500” отбелязва леко повишение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно остават без промяна.

Средната цена на едро на брашното през анализирания период е 0,82 лв./кг, с 1,2% по-висока спрямо предходния анализиран период. Търговията с брашно по борсите в страната се движи в ценовия диапазон от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,10 лв./кг (Варна). В девет от областните центрове се отчита седмично поскъпване на продукта в рамките на 1 – 11,4%, най-чувствително в Сливен. По-ниски цени на брашното на едро са отчетени в четири области, като най-съществено поевтиняване е налице в Бургас (с 3,4%).

Средно за страната, през наблюдавания период цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги остава 1,00 лв./кг. Цените на брашното в големите вериги са в интервала от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,04 лв./кг (Благоевград, Бургас, Кюстендил, Разград, Русе, Силистра и Търговище), без седмични колебания по области.

При търговията на дребно с брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) средната стойност за страната остава на ниво от предходната седмица - 1,05 лв./кг. В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,99 лв./кг (Пловдив) до 1,17 лв./кг (Разград). Изменение на цените в сравнение с предходната седмица се регистрира единствено в област Пловдив - понижение с 2,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,17 лв./кг. Изключение е област Търговище, където цените на брашното в ДТО са по-ниски с 0,01 лв./кг от тези в ГТВ.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,18 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,23 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран във Враца - 0,38 лв./кг за ГТВ и 0,49 лв./кг за ДТО. В област Варна цените на дребно в ГТВ и ДТО са съответно с 0,13 лв./кг и 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро.
Подобна е ситуацията и в област София, където цените на едро са по-високи от тези на дребно в големите супермаркети с 0,04 лв./кг/


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.