1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Първи национален фестивал на ореха ще се проведе в село Голямо Дряново

Първи национален фестивал на ореха ще се проведе в село Голямо Дряново

Етнографският музей ще бъде отворен през целия ден

Първи национален фестивал на ореха организират на 18 октомври от Кметството на казанлъшкото село Голямо Дряново и Народно читалище „Зора – 1902“ в населеното място. Идеята с фестивала да се почете достолепното растение е на кмета на Голямо Дряново Петьо Апостолов, а причините са най-малко две. Първата е, че в землището на селото е разположен най-големият орехов масив в региона, заемащ 2500 дка. През 1965 г. пък е издадена пощенска марка с най-старото орехово дърво на Балканския полуостров по това време, което се намира в Голямо Дряново и тогава е било на 500 години. Днес дървото го няма, но славата на голямодряновските орехи остава.

В деня на Първия национален фестивал на ореха са замислени поредица от интересни събития. Празникът стартира с изложение на биопродукти – сирена, мед, смилянски боб, различни сортове орехи и др. Ще бъде подредена изложба с ястия с орехови ядки.

Етнографският музей на селото ще бъде отворен през целия ден. Ще има мултимедийна презентация на Голямо Дряново, както и специален видеоклип рекламиращ селото и фестивала. Гостите и жителите на селото ще се насладят на богата фолклорна програма, пресъздаване на обичаи и традиции, свързани с ореха. Ще пропъдят злото известните със своите игри голямодряновски кукери. За да пребъде фестивалът занапред във времето и да има дълголетието на ореха, ще бъде засадено и младо орехово дръвче.

Празникът ще се проведе в центъра на с. Голямо Дряново, община Казанлък, в парка зад Кметството, от 10:00 часа, на 18 октомври, събота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.