1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учредиха Фонд за защита на климата

Учредиха Фонд за защита на климата

Целта на конференцията е да събере 10 милиарда долара

Общо 9,4 милиарда долара предоставят редица държави за дейността на така наречения Зелен фонд за защита на климата, стана ясно по време на дарителска конференция в Берлин. Така Фондът ще може да заработи още от 2015-та година.

Целта на конференцията бе да събере 10 милиарда долара, с които да се финансират проекти, забавящи климатичните промени. Една част от парите е предвидена за смекчаване на последствията от глобалното затопляне в развиващите се страни.

Екоминистърът на Германия, Барбара Хендрикс, изказа увереност, че до края на годината ще се съберат и останалите 600 милиона долара, за да се закръгли сумата.

Най-голям донор са Съединените Щати с три милиарда долара. На конференцията в Берлин Великобритания се включи в инициативата с един милиард и 200 милиона, а Германия предоставя 750 милиона. Други участници със значителни суми са Финландия, Нова Зеландия, Монголия и Испания.

Дори малка Панама ще внесе един милион долара във фонда, докато Русия, макар че присъства на конференцията, засега се въздържа от финансова обвързаност. Пари не са дали и Австрия или Белгия, а Китай и Индия изобщо не бяха изпратили свои представители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.