1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без изменение остават цените на брашно тип „500”

Без изменение остават цените на брашно тип „500”

Средната цена на едро за страната се задържа на ниво от 0,82 лв./кг

По данни на ДКСБТ през периода 21 – 28 януари 2015 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без изменение спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро за страната се задържа на ниво от 0,82 лв./кг. По области, стойностите са в диапазона от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (София), като в преобладаваща част от страната се регистрират разнопосочни колебания спрямо предходната седмица. В девет от областите продуктът поскъпва в рамките на 1,1 – 4,7% (Монтана) на седмична база, докато в други четири се наблюдава поевтиняване с между 1 и 9% (Смолян).

През анализирания период средната цена на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,01 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,05 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (София). В сравнение с миналата седмица, в три области се отчита намаление на ценовите равнища в границите от 2% до 4,9% (Хасково), а във Варна и София повишение, съответно с 1% и 1,9%.

През периода на наблюдение в по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,99 лв./кг до 1,15 лв./кг (Разград). Седмично изменение на цените се регистрира само в две области - повишение с 3% в Хасково и понижение с 0,9% в Бургас.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,18 лв./кг. В три области цените в големите магазини са 0,01 – 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,19 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,43 лв./кг във Враца.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена също във Враца - 0,49 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.