1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остава цената на едро на рафинираното слънчогледово олио

Без промяна остава цената на едро на рафинираното слънчогледово олио

Леко понижение в цените на дребно

През периода 18 - 25 февруари 2015 г. средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната се запазва на нивото от предходната седмица, докато при тези на дребно се наблюдава леко понижение, съобщават от ДКСБТ.

При търговията на едро със слънчогледово олио най-ниски стойности се отчитат във Велико Търново (1,70 лв./литър), а най-високи – в Пловдив (2,09 лв./литър). В единадесет области се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -4% (Варна) до +4,9% (Благоевград), които се компенсират и средната стойност за страната остава 1,86 лв./литър.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на слънчогледовото олио се движат в интервала от 2,13 лв./литър (Добрич) до 2,53 лв./литър (Смолян). Спрямо предходния седмичен период, в шест от областите се наблюдава намаление на цените от 1,7 до 7,4%, най-значително в Бургас, докато единствено в Добрич е отчетено увеличение, с 1,4%. Средно за страната, цената на дребно на олиото в ГТВ се понижава с 0,9% на седмична база, до 2,25 лв./литър.

При предлагането на дребно в другите търговски обекти (ДТО) се отчита седмично понижение на средната цена на продукта за страната с 0,4%, до 2,40 лв./литър. По области, цените на олиото в по-малките магазини са в диапазона от 2,25 лв./литър (Варна, Добрич, Пловдив и Шумен) до 2,63 лв./литър (Враца). В четири от областите се наблюдава седмично поевтиняване на продукта в рамките на 2,1 - 6%, като, подобно на ГТВ, то е най-чувствително в Бургас. Повишение на ценовите равнища е налице единствено в област Варна – с 2,3%.

През периода на наблюдение цените на дребно на олиото в ГТВ са средно с 0,39 лв./литър по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,65 лв./литър в Смолян.

Средно за страната, цените на дребно на рафинираното олио в по-малките търговски обекти са с 0,54 лв./литър по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена отново във Враца - 0,86 лв./литър.

Цените на продукта в по-малките магазини са средно с 0,15 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като за поредна седмица тази разлика е най-голяма във Враца - 0,49 лв./литър. В област Смолян олиото се предлага в ДТО на по-ниски цени от тези в ГТВ с 0,03 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.