1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очакват се 50 млн. тона зърно в Германия

Очакват се 50 млн. тона зърно в Германия

Реколтата ще бъде над средната за последните 5 години

Близо 50 милиона тона зърнени култури ще приберат германските фермери тази година. Това сочи най-новата прогноза на Съюза на зърнопроизводителите в страната.

Заради хубавото време и добрите условия за сеитба реколтата тази година ще бъде над средната за последните 5 години, която е била в размер на 46,2 милиона тона. Миналогодишният рекорд обаче остава недостижим. В момента състоянието на зърнените посеви е добро, за разлика от рапицата, при която в някои части на страната има значително изоставане. Как ще се развие тя зависи най-вече от метеорологичните условия.

Количеството пшеница ще бъде почти 27 милиона тона, предвиждат експертите. При зимния ечемик се очакват 9 милиона тона, което – въпреки леко нарасналите площи – е с 5,5 на сто по-малко от миналата година. Фермерите ще ожънат и 3,6 милиона тона ръж.

За рапицата прогнозата е за 5,2 милиона тона, което е с 16 % по-малко от рекордните количества от миналата година. Причина за този спад са по-малките площи, отредени за маслодайната култура, както и очакваните по-ниски средни добиви. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.