1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Не се очакват съществени изменения на речните нива

Не се очакват съществени изменения на речните нива

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води

През денонощието (от 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 февруари) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишили или са се запазили без съществено изменение. По-значително повишения на нивата се наблюдават на реките от Черноморския водосбор  – р. Ропотамо при с. Веселие – 93 см, р. Камчия при с. Гроздьово – 58см. За това информираха от презцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи  води. Около прага за средни води е горното и средно течение на р. Марица. Около прага за ниски води e на р. Черни Вит при с. Черни Вит.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 10 см до + 18 см
Черноморски басейн: колебания от -2 см до + 93 см
Източнобеломорски басейн: изменения от - 84 см до + 27 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 5см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес са все още възможни повишения на нивата в долните части на реките Янтра и Русенски лом вследствие на оттичане. В останалата част от басейна нивата през следващите 1-2 дни ще се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на днес и утре ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 7, 8 и 9 февруари, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес все още са възможни повишения в долните части на водосбора, вследствие на оттичане. Водните количества на наблюдаваните станции ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 7, 8, 9 и 10 февруари водното количество ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес са възможни краткотрайни повишения вследствие на оттичане, но водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: днес все още са възможни повишения на нивата в долните части на водосборите вследствие на оттичане.
Източнобеломорски басейн: Днес все още са възможни повишения на нивата в долните части на р. Марица и р. Тунджа, вследствие на оттичане. В останалата част от басейна нивата на реките ще се понижават до 10 февруари.  Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водното ниво на р. Тунджа при Воденичане е над жълтия праг за предупреждение и ще се задържи над него до сутрешните часове на 8 февруари. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян се очаква да достигне жълтия праг за предупреждение във вечерните часове на 10 февруари. Водното количество на р. Елховска при Рудозем се очаква да достигне жълтия праг за предупреждение във вечерните часове също на 10. Водното количество на р. Върбица при гр. Златоград се очаква да достигне жълтия праг за предупреждение във вечерните часове на 10 февруари.
Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 1-2 дни нивата в басейна ще се понижават или ще останат без същесвена промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.