1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Олиото поскъпна в търговските вериги в четири области у нас

Олиото поскъпна в търговските вериги в четири области у нас

Поевтиняване е отчетено само в София

През периода 27 януари - 3 февруари 2016 г. средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в другите търговски обекти (ДТО) се запазват на нивата от предходната седмица, докато при тази на дребно в големите супермаркети се наблюдава леко повишение.

При търговията на едро със слънчогледово олио най-ниски стойности се отчитат в Хасково (2,06 лв./литър), а най-високи – в Бургас (2,50 лв./литър). В десет области се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -5,3% (Варна) до +4,5% (Сливен), които се компенсират и средната стойност за страната остава 2,19 лв./литър.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на слънчогледовото олио се движат в интервала от 2,30 лв./литър (Пазарджик) до 2,74 лв./литър (Враца и Монтана). Спрямо предходния седмичен период, в четири от областите се отчита повишение на цените с между 2% и 4,1%, най-значително във Варна, а единствено в София - намаление, с 2%. Средно за страната, цената на дребно на олиото в ГТВ се покачва с 0,4% на седмична база, до 2,55 лв./литър.

При предлагането на дребно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена на продукта за страната остава непроменена - 2,61 лв./литър. По области, цените на олиото в по-малките магазини са в диапазона от 2,40 лв./литър (Варна и Смолян) до 2,75 лв./литър (Плевен). В три от областите се наблюдава седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,1 - 3% (Кюстендил), докато поскъпване е налице единствено в област Русе – с 0,4%.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,25 лв./литър в Пазарджик. В осем области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с до 0,14 лв./литър (Варна).

Средно за страната, цените на дребно на слънчогледовото олио в ГТВ са с 0,36 лв./литър по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,42 лв./литър. Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се отчита за големите супермаркети в Монтана - 0,62 лв./литър, а за по-малките магазини в Плевен – 0,67 лв./литър. През изминалата седмица в област Бургас средните цени на дребно на продукта в ГТВ и в ДТО са съответно с 0,01 лв./литър и 0,04 лв./литър по-ниски от тези на едро.

Като цяло, през изтеклия м. януари 2016 г. цените по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната остават без сериозна промяна спрямо предходния месец.

 

Средно за страната, към края на м. януари цените на олиото на едро и на дребно в по-малките магазини се понижават съответно с 0,5% и 0,4% на месечна база, докато тази на дребно в големите търговски вериги остава без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.