1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Поверителни документи разкриват позицията на САЩ в преговорите за ТПТИ

Поверителни документи разкриват позицията на САЩ в преговорите за ТПТИ

Грийнпийс определя четири основни обезпокоителни въпроса

Екипът на „Грийнпийс“-Холандия се е сдобил с 248 страници от изтекли преговорни текстове за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Документите разкриват за първи път позицията на САЩ и умишлените опити за промяна на демократичния законодателен процес в ЕС. Документите са достъпни на www.ttip-leaks.org.

Поверителните документи представляват повече от две трети от общия текст на споразумението до този момент. 13-ият кръг на преговорите за ТПТИ се проведе в Ню Йорк през миналата седмица. Изтеклите документи обхващат 13 глави, посветени на широк спектър от въпроси – телекомуникации, регулаторно сътрудничество, пестициди, храни и селско стопанство, пречки пред търговията и др.

Йорго Рис, директор на офиса на „Грийнпийс“ в Брюксел, коментира: „Изтеклите документи потвърждават това, за което алармираме от дълго време: ТПТИ ще насочи фокуса на политиките към корпорациите, в ущърб на околната среда и общественото здраве. Знаехме, че позицията на ЕС е лоша, но сега виждаме, че позицията на САЩ е още по-лоша. Би било неприемливо да се постигне компромис между двете.”

„Грийнпийс“ определя четири основни обезпокоителни въпроса:

•Дългогодишният принцип за опазване на околната среда е изпуснат
Правилото за „Общи изключения”, залегнало в Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ) на Световната търговска организация (СТО), отсъства от текста. Това почти 70-годишно правило позволява държавите да ограничават търговията, за да „бъдат защитени живота или здравето на хората, животните и растенията“, или за да бъдат „опазени невъзобновяеми природни ресурси”.

•Няма място за опазване на климата в ТПТИ
Ако целите на споразумението в Париж за поддържане на температурите до увеличение под 1,5 градуса трябва да бъдат изпълнени, то световната търговия не може да бъде изключена от мерките за намаляване на емисиите на CO2. Получените текстове обаче не съдържат никаква информация за защита на климата.

•Принципът на предпазливостта е забравен
 САЩ искат ЕС да замени подхода си по отношение на риска с „управление на риска”, пренебрегвайки принципа на предпазливостта. Този принцип е залегнал в Договора за ЕС, но не се споменава в преговорните документи.

•Отваряне на вратата за корпоративно лобиране
Изтеклите документи навеждат на заключението, че и двете страни обмислят даването на много по-широки достъп и участие във вземането на решения на корпорациите.

Йорго Рис казва: „Дългосрочните ефекти от ТПТИ ще бъдат опустошителни. Сключването на споразумението би довело до това европейските закони да бъдат оценявани по техните последствия за търговията и инвестициите. Опазването на околната среда и защитата на общественото здраве ще останат пренебрегнати.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.