1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лукойл Нефтохим плати глоба от 250 000 лв.

Лукойл Нефтохим плати глоба от 250 000 лв.

Tаванът на санкциите в Закона за опазване на околната среда беше увеличен миналата година от 100 000 лв. на 500 000 лв.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е платил глобата от 250 000 лв., която му беше наложена от РИОСВ-Бургас за замърсяване на въздуха със сероводород 36 пъти над нормата. Средствата са преведени по сметката на  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда  (ПУДООС) и ще бъдат използвани за екологични проекти."

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева днес при представянето в МС на Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда  през 2014 г. Тя напомни, че таванът на санкциите в Закона за опазване на околната среда беше увеличен от 100 000 лв. на 500 000 лв. миналата година по нейно предложение.

В документа от 260 страници, разработен в 16 раздела от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) могат да се проследят тенденциите в напредъка и състоянието на околната среда. Данните, отнасящи се за въздуха, водите, почвите, биоразнообразието, тенденциите в изменението на климата, състоянието на горите, радиационните характеристики на околната среда, шумовото замърсяване, са валидирани и съгласувани с Националния статистически институт (НСИ) и Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). Приетият по-рано на редовното заседание на Министерския съвет доклад съдържа и дейностите, свързани с финансирането на проекти и програми по опазването на околната среда, превантивните инструменти в контролната работа и действията за повишаване на екологичното съзнание и култура.

„В Доклада може да се проследи напредъкът, да се отчете положителна тенденция в опазването на околната среда, в съхраняването на природата и намаляването на замърсяването“, каза министър Ивелина Василева, подчертавайки, че по показатели на територията на страната са направени  сравнения през годините, както и сравнителен анализ с други европейски държави. „Усилията на институциите, на бизнеса и на гражданското общество показват положителни изменения“, категорична бе Василева.

Презентация на Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2014 г. можете да видите ТУК.

Акцентът върху превантивната дейност дава резултати, каза още министър Василева и посочи, че извършените през първите месеци на 2016 г. проверки за чистотата на речните легла и прилежащите им територии показват подобрение спрямо м.г., регистрирано е по-отговорно отношение на кметовете и гражданите. При упражняването на текущ и последващ контрол при замърсявания от промишлени предприятия, през първото тримесечие на т. г. РИОСВ са извършили 3647 проверки на 3192 обекта. Констатирани са административни нарушения, наложени са 121 акта, от които 24 са за неизпълнение на предписания. Директорите на Регионалните инспекции са издали 201 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби за 907 хил. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.