1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Васил Грудев: Организирането на малките производители е в основата на устойчивото земеделие

Зам.-министър Васил Грудев: Организирането на малките производители е в основата на устойчивото земеделие

Грудев заяви, че комисии са извършили над 30 огледа на земеделски стопанства с напълно пропаднали площи

Организирането на малките производители е в основата на  устойчивото земеделие. Това каза заместник-министърът на земеделието и харните Васил Грудев по време на официалното откриване на Празника на черешата в град Кюстендил. Той поздрави всички овощари и производители на череши и призова, през следващите няколко години да се фокусира върху организирането на производителите. „Организирането и създаването на групи на производители е нещото, което ще ви даде достатъчно сила и увереност да стъпите по-стабилно на пазара“, заключи Васил Грудев.

Заместник министърът информира, че Министерство на земеделието и храните полага всички необходими усилия, включително е предвиден и бюджет за подпомагане на създаването на групите и организациите на производители. През настоящата година стопаните ще имат възможност да получат финансиране за организиране на такива групи. „Когато не става от само себе си на чисто икономически принцип, ние решихме да използваме съответната икономическа възможност за получаване на допълнителни приходи,“ каза още Васил Грудев. Той допълни, че една от тези възможности е покриването на всички административни разходи за създаване на групи и организации на производители. Министър Грудев обясни, че са заложени критерии, които дават предимство на стопаните, които са в организация или сдружение. За пример той посочи кандидатстване по подмярка 4.1. Инвестиции в земеделски стопанства.

Зам.-министър Грудев заяви, че комисии са извършили над 30 огледа на земеделски стопанства с напълно пропаднали площи и всички тези стопани ще получат обезщетение. Но това не е основната цел, а да се създаде по-конкурентноспособно земеделие, да бъдат увеличени приходите, а не да се фокусира в това как да бъдат компенсирани загубите. „Неслучайно акцентирах върху организацията, няма как малкият отделен производител да бъде силен на пазара с интензивно производство,“ допълни Васил Грудев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.