1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща на европейските министри в Брюксел

Среща на европейските министри в Брюксел

Неясният статут на британското членство означава продължителна финансова несигурност за цялата европейска икономика

Европейските лидери се събират днес в Брюксел, за да обсъдят последиците от решението на британските избиратели за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщава bnr.bg. Позицията на България ще представи министър-председателят Бойко Борисов. Резолюция относно британския референдум за излизане ще гласува на извънредна сесия и Европейският парламент.

Британският премиер в оставка Дейвид Камерън ще има възможност да обясни намеренията си на официална вечеря с останалите си европейски колеги. Основният спорен въпрос е за началната дата преговорите за напускането на ЕС от Обединеното кралство, както повелява резултатът от референдума.
 
Британският премиер Дейвид Камерън иска да остави тази задача на наследника си през октомври.
Преди това трябва да решим какви отношения искаме да имаме в бъдеще с Евросъюза. Това е право на следващото британско правителство, заяви Камерън в навечерието на днешната среща.

Повечето държави, включително и нашата, искат възможно най-бързо договаряне на условията по раздялата. За да почне отброяването на 2-годишния срок до сключване на сделка обаче, Лондон трябва да прати официално писмо до Брюксел, но британското правителство желае да забави процедурата до есента.

Срещу протакането се очаква да се обявят и евродепутатите, които ще гласуват резолюция на извънредна сесия днес на Европарламента в Брюксел.

Неясният статут на британското членство според повечето европейски дипломати означава продължителна финансова несигурност за цялата европейска икономика, както и блокиране на работата по редица важни общоевропейски политики, защото през цялото време британците ще продължат да имат право на глас. Ръководителят на ЕЦБ Марио Драги също ще дойде да информира лидерите за ситуацията със стабилността на еврозоната, след като агенциите Стандард енд Пуърс и Фич понижиха кредитния рейтинг на Великобритания.

В дискусията ще се включи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, макар формално по програма той да е поканен заради военното сътрудничество преди срещата на върха на Алианса във Варшава през юли.

Ще бъде засегнат и проблемът с графика на британското ротационно председателство, съобщиха за БНР дипломатически източници. Ако Лондон се откаже от своя ред да ръководи заседанията на Съвета, има вариант България да поеме ротационното председателство с 6 месеца по-рано – тоест от 1 януари 2018 г.

Кризата с британския референдум измести други водещи въпроси за Европа в дневния ред като миграцията през Балканите и Либия, резултатите от споразумението с Турция и други, като заключенията по тях ще бъдат гласувани още първия ден без особени дискусии. Целта е в сряда времето отново да е посветено на Великобритания и бъдещето на ЕС, но този път разговорът ще е неформален между 27, а не 28 правителствени ръководители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.