1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Речните нива ще останат без съществени изменения

Речните нива ще останат без съществени изменения

По-значителни повишения на водните нива са отчетени в долното течение на р. Янтра

През изминалото денонощие, реките в цялата страна са останали без съществени изменения. По-значителни повишения на водните нива са отчетени в долното течение на р. Янтра при с. Каранци и на р. Искър при с. Роман. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн) и на р. Сазлийка при гр.Гълъбово (Източнобеломорски басейн), съобщиха от Министерството на околната среда и водите. 
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -26 см до +21 см;
Черноморски басейн: Регистрирани са повишения с до -2 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -13 см до +14 см.
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: През следващите 2 дни водните нива в реките постепенно ще се понижават или ще останат бяз съществени изменения.
Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 27, 28 и 29 август ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 27, 28 и 29 август ще бъдат около средномногогодишната стойност. Очаква се водните нива в реките от водосбора на р. Янтра слабо да се понижат или да останат без промяна. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 27, 28, 29 и 30 август ще бъдат около средномногогодишната стойност. И през следващите 3-4 дни нивата във водосбора плавно ще продължат да се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: Нивата на реките в басейна ще останат без съществени изменения или слабо ще се понижават.
Източнобеломорски басейн: И през следващите два дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: Очаква се водните нива в басейна да останат без значителни промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.