1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Без съществени изменения ще останат речните нива

Без съществени изменения ще останат речните нива

Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица

През изминалото денонощие, реките в цялата страна са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн), информират от Министерството на околната среда и водите. 

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по конвенционални станции на НИМХ-БАН са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -5 см до +2 см;
Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -3 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -12 см до +3 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -6 см до +1 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: И през следващите 2-3 дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 29 и 30 август, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и добруджанските реки.
Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 28, 29 и 30 август ще бъдат около или под средномногогодишните стойности и под прага за внимание.
Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 28, 29 и 30 август ще бъдат около средномногогодишните стойности. В периода 29-30 август са възможни незначителни, краткотрайни повишения в горните течения на реките Джулюница и Голяма река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 28, 29, 30 и 31 август ще бъдат около средномногогодишната стойност. И през следващите 3-4 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Краткотрайни, незначителни повишения на речните нива във водосбора са възможни в периода 29-31 август. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: И през следващите 2-3 дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива във водосборите на реките Провадийска и Камчия.
Източнобеломорски басейн: И през следващите 2-3 дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: И през следващите 2-3 дни се очаква водните нива в басейна да останат без съществени изменения. На 29 август са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива във водосборите на притоците на наблюдаваните реки Места и Струма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.