1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 2016-та - рекордна по щети от горски пожари

2016-та - рекордна по щети от горски пожари

Преките загуби само за една година възлизат на 6 милиона лева

2016-та година бележи рекорди по щети от горски пожари. Преките загуби само за една година възлизат на 6 милиона лева. 437 огнени стихии са опустошили близо 50 хиляди декара горски територии.  

През последните девет месеца освен 49 437 дка горски територии са засегнати още 193 689 дка стърнища, тревни площи и обработваеми земеделски земи. Преките щети са над средната стойност за последните 11 години. В сумата за нанесените вреди не са калкулирани парите, които държавата ще плати за възстановяване на горските територии в следващите три години. Средната цена за възстановяване на 1 дка е между 800 и 1000 лв. Щетите не включват и финансовите средства, които са разходвани за сметка на бюджетите на пожарната, военното ведомство, местната власт, доброволци.

През цялата 2015 г. в страната са регистрирани 429 пожара, засегнати са малко над 43 хиляди дка горски територии, но щетите са оценени на под 1 млн. лв. От данните на земеделското министерство става ясно още, че само 5% от горските пожари са причинени по естествени причини – мълнии. 5% са умишлените пожари на гори, 69% са причинени от човешка небрежност. При 21 на сто от горските пожари все още не е установена причина за възникването им. Най-голяма площ на засегнати територии от пожари са в областите Хасково, Стара Загора, Бургас, Кърджали, Ловеч, Варна, Ямбол, Сливен.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.