1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ново изследване показва значението на палмовото масло за световната икономика

Ново изследване показва значението на палмовото масло за световната икономика

Продуктът се използва все по-широко в хранителната индустрия

Ново изследване показва значението на палмовото масло за световната икономика. Продуктът се използва все по-широко в хранителната индустрия, както и при производството на гориво.
 
Икономическите ползи от производството на палмово масло са големи – то има принос в създаването на БВП; осигурява милиони работни места и е важен сектор в индустрията. В Малайзия, която е един от най-големите производители, палмовото масло е източник на доходи за над 300 000 дребни фермери. Над 1 милион пък са заетите в бранша.

Редица държави внасят големи количества палмово масло – това са Китай, Индия, Европейският съюз, Съединените щати. В Китай този ресурс има принос за БВП в размер на 7 милиарда долара годишно.

Западните пазари също внасят големи количества. Импортът осигурява 17 000 работни места в Германия, 12 000 - в Обединеното кралство и 18 000 в Италия. Според експертите, палмовото масло е глобален продукт и изследването показва, че ползите са както за производителите, така и за вносителите. Някои страни ограничават вноса, тъй като се твърди, че производството му е вредно за околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.