1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Освободиха от длъжност изпълнителния директор на ИАРА

Освободиха от длъжност изпълнителния директор на ИАРА

В началото на седмицата трима души свързани с Агенцията бяха задържани при акция на ДАНС и прокуратурата

От днес, 26 октомври със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев е освободен от длъжност  във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства.

Припомняме, че в началото на седмицата трима души, свързани с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), бяха задържани при акция на ДАНС и прокуратурата.

Проверките са свързани със сигнали за получаване на субсидии от ЕС въз основа на данни с невярно съдържание, заявени от търговски дружества. Въз основа на тези неверни сведения, което е станало със знанието на изпълнителния директор, са били изплатени парични средства, обясни говорителят на главния прокурор.

Корупционният  скандал, който се развихри тази седмица в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури намери място и в международния новинарски поток.

Германската телеграфна агенция DPA, цитирана от няколко немскоезични сайта, съобщава за извършеното претърсване на централата на ИАРА в Бургас, както и за ареста на изпълнителния директор Янчо Янев и на други двама служители.

DPA изтъква, че ИАРА управлява бюджет от 113 милиона евро за периода до 2020 година. 88 милиона са европейски средства. Припомня се, че през 2008 година Европейската комисия спря временно изплащането на европейски субсидии за България заради корупция и организирана престъпност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.