1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. WWF представя РИБЕН БУКВАР 2.0

WWF представя РИБЕН БУКВАР 2.0

В деня на Черно море (31 октомври) НДК ще свети в синьо

Коя е полезната риба? Отговор на този въпрос ще дадат Рибен буквар 2.0, 6-метров макет на кит и фризер със сензорен екран, които на 31 октомври ще бъдат разположени в Националния дворец на културата. На тази дата се отбелязва и Международният ден на Черно море, затова и фасадата на сградата ще бъде осветена в синьо. Инсталациите ще останат в НДК до 4 ноември (петък).
 
За първи път в България се представя наръчник, който помага на потребителите да се ориентират при избора на морска храна, така че да бъде опазен животът в океаните. В повечето европейски страни подобни наръчници съществуват от години или дори от десетилетия, а за България Рибен буквар 2.0 е абсолютна новост.
 
Букварът е изключително лесен за употреба от потребителите. Той ще бъде представен по забавен и атрактивен начин чрез инсталациите – кит и фризер. Проблемът никак не е за подценяване, след като само за 40 години, рибните запаси, използвани за храна са намелели почти два пъти в световен план. Това поставя на изпитание както природата, така и хранителната сигурност на човечеството. Над три милиарда души зависят от морската храна като източник на протеин, а 800 000 се прехранват от риболов и свързани дейности.
 
Първите, които биват засегнати от проблема, са развиващите се страни, а след това всички останали. Европейският съюз е най-големият вносител на риба в света, което означава, че европейските потребители имат огромна сила и огромна отговорност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.