1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Кубинският лидер Фидел Кастро е проявявал интерес към българската селекция на пшеница

Кубинският лидер Фидел Кастро е проявявал интерес към българската селекция на пшеница

Разказ за визитата на Ел Команданте в Добруджа през 1972 година

Кубинският лидер Фидел Кастро е проявявал интерес към българската селекция на пшеница. Преди 44 години Ел Команданте е посетил Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево. Как е преминала еднодневната визита на Фидел Кастро в житницата на България, разказа операторът и фотограф Георги Колев.

През май 1972 година кубинският лидер Фидел Кастро пристига на посещение в Добруджа. През целия ден по стъпките му върви кореспондентът на Българската национална телевизия Георги Колев. Ето какво си спомня за първата среща и първото ръкостискане:
Интересите на Фидел Кастро са насочени към земеделието. Той посещава Института по пшеница и слънчоглед край  Ген. Тошево и се впечатлява от българската селекция на житни култури.

При посещението си в института Фидел Кастро се запознава със селекционерите на пшеница, слънчоглед и царевица. Тогавашният секретар на партията и бивш зам.-директор на института Ганчо Кръстев той препоръчва за министър на земеделието. Постът не закъснява и на следващата година добруджанецът оглавява агроведомството.

Визитата на Ел Команданте в Добруджа продължава – посетени са още Шабла и Албена, където е устроено грандиозно празненство.

В продължение на 45 години Георги Колев е човекът, който документира с камера и фотоапарат най-важното и най-интересното в Добруджа. За да предаде на поколенията частица от това, което е видял, издава книга със спомени, озаглавена „Искам да ви разкажа...“.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.