1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестите на гръцките фермери са предизвикани от намаляващите субсидии

Протестите на гръцките фермери са предизвикани от намаляващите субсидии

Снимка:

Земеделските стопани са готови да преговорят с правителството

Протестите на гръцките фермери са предизвикани от намаляващия размер на субсидиите в селското стопанство в страната. Това комантира Румен Йончев, член на Комисията по земеделие към Народното събрание. Припомняме, че от понеделник гръцките фермери започнаха символични протести. Земеделските стопани са готови да преговорят с правителството. До края на седмицата не се предвиждат блокади на пътища и гранични пунктове.

През идващия програмен период след 2020 година се очаква ЕК да направи ревизия на политиката си за подпомагане, допълни Румен Йончев. По думите му, размерът на директните плащания във всички страни-членки ще бъде намален.

Според Йончев, в момента е важно да има приемственост между сегашното управление на земеделското министерство и предстоящото служебно, назначено от президента. Управлението на Програмата за развитие на селските райони и заложения индикативен график за отваряне на мерки през годината - пред това предизвикателство ще е изправен новият аграрен министър.

Румен Йончев заяви още, че се надява в петък Народното събрание да гласува промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.