1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В Добричка област продължава обследването и вземането на проби за птичи грип

В Добричка област продължава обследването и вземането на проби за птичи грип

До момента няма констатирани нови случаи на заболяването

Нови проби от умрели диви птици са изпратени за изследване за болестта инфлуенца, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Розалина Брайкова, цитирана от телевизия Агро ТВ. До момента няма констатирани нови случаи на заболяването, освен установения в Каварна. Пробите от дива гъска, водни кокошки и корморани, събрани от умрелите птици в крайморските общини Шабла и Каварна, са отрицателни. До края на седмицата се очакват и резултати от нови две проби, събрани от дивите пернати, съобщи д-р Розалина Брайкова.

Веднага са наложени редица мерки, които да ограничат разпространението на болестта. В Добричка област има няколко големи ферми за яйца и птици и обекти за гушене на гъски специално за дроб. Всички движения на птиците към кланиците се извършват под ветеринарен контрол. Съвместно с кметовете на населени места ще бъдат преброени домашните птици, които в никакъв случай не трябва да имат досег с дивите пернати.
Забранени са всички изложби и пазари на птици в Добричка област. Раздадени са информационни брошури, в които са посочени основните профилактични мерки и първите признаци на инфлуенца.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.