1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов опит за компромис при преговорите за европейския биорегламент търси малтийското председателство

Нов опит за компромис при преговорите за европейския биорегламент търси малтийското председателство

Позицията на Малта е, че в рамките на вътрешния пазар биопродуктите трябва да се търгуват свободно

Нов опит за компромис при преговорите за европейския биорегламент търси малтийското председателство. Най-оспорваната точка са граничните стойности за неразрешени вещества в органичните продукти.

Италия, Испания и някои други държави-членки на Европейския съюз са въвели гранични стойности за препарати за растителна защита, които за биопродуктите са по-строги, отколкото за конвенционално отглежданите. Според досега договореното, тези държави ще имат правото да запазят своите норми, с което малтийското председателство се отдалечава от досегашната позиция на Европейската комисия. През юни 2015 година страните-членки се бяха разбрали да няма различни гранични стойности, а Испания и Италия получиха тогава само гратисен период, за да адаптират националните си системи. Преди година и половина Съветът на министрите и Европейският парламент бяха на едно мнение, че не бива да съществуват такива норми. Въпреки това Европейската комисия продължи да настоява, с което доведе до провал на преговорите.

Малтийското председателство предприема сега последен опит и залага на възможността в някои държави да има норми, а в други да няма. Позицията на Малта е, че в рамките на вътрешния пазар биопродуктите трябва да се търгуват свободно. Към днешна дата все още не е ясно дали ще се намери мнозинство в подкрепа на компромисното решение. Под въпрос са както изискванията за биопосевен материал, така и някои изключения, разрешени на Швеция и Финландия при отглеждането на биопродукти в оранжерии. Следващата тристранна среща с представители на Парламента и Комисията е насрочена за 22 март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.