1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 8 пожара заради запалени стърнища

8 пожара заради запалени стърнища

СИДП: Не палете стърнища!

Осем пожара, предизвикани от безконтролно палене на стърнища, вдигнаха на крак горските стражари към Североизточно държавно предприятие. В резултат от бързата реакция на гражданите, подали информацията, служителите на горските стопанства и на пожарна безопасност, са потушили своевременно пламъците и са предотвратили сериозни щети.

„Всички пожари са вследствие на човешка небрежност и безконтролно палене на стърнища. Регистрираните осем инцидента за толкова кратък период извън пожароопасния сезон са тревожен знак, че забраната за палене на огън в близост до горска територия не се спазва”, коментира Стоян Саров, началник отдел „Опазване и защита на държавните горски територии” към СИДП. „Апелираме да се спазват изискванията за безопасност и да не се палят стърнища“, допълни още той.

Палежи на стърнища е имало в местностa Бешиктепе” в обхвата на ДГС „Нови пазар” и близо до старото поделение в Разделна, община Белослав. И при двата инцидента са изгорели само сухи треви и храсти, отчитат от СИДП. Низов пожар е регистриран край кв. „Дивдядово” в Шумен. Засегнати са 3 дка горски територии със смесени насаждения. 40 военослужещи и шестима служители на ДГС „Шумен” са учствали в потушаването на огнената стихия. Низов пожар заради запалени стърнища обхванал и 2 дка горска територия в местността Широката пътека, в гр. Девня. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.