1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Момчил Неков: Българското розово масло, родни вина и ракии имат реален шанс да бъдат защитени в Китай

Момчил Неков: Българското розово масло, родни вина и ракии имат реален шанс да бъдат защитени в Китай

Това стана ясно след среща на Момчил Неков с директор на Отдел „Международен“ от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ Към Еврокомисията в Брюксел

Евродепутатът Момчил Неков проведе днес официална среща с Джон Кларк - директор на отдел „Международни отношения“ към Главна дирекция Земеделие на Европейската комисия в Брюксел. На нея българският евродепутат подари и представи традиционни български храни и напитки със Защитено наименование за произход и Защитено географско указание, които биха могли да се включат в споразумението между ЕС и Китай за признаване на продукти с географско означение.

„По мое настояване Европейската комисия пое ангажимент да включи с приоритет български продукти в споразумението с Китай за взаимно признаване на географски означения. Китай е огромен пазар и трябва да направим всичко възможно да получим достъп до него, наравно с другите европейски производители. Преди няколко седмици отправих запитване и до министъра на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов и до министъра на икономиката - Емил Караниколов относно изготвянето на настоящия списък и предложения за добавяне на български продукти в него, но все още нямам отговор“, заяви Момчил Неков.

Храните и напитките, които българският евродепутат подари на директора бяха Троянска сливова ракия, Стралджанска мускатова ракия, вино от Дунавската равнина, Горнооряховски суджук и Странджански манов мед. Тези продукти бяха съгласувани с български експерти като подходящи и интересни за китайския пазар. Българското розово масло, което намира широко приложение в козметичната индустрия също беше обсъдено, като продукт с необходимост от включване към споразумението. Странджански манов мед, все още е в процедура по защита на продукт със защитено наименование на произход, но успешната му защита най-вероятно ще бъде факт преди влизане в сила на споразумението. Другите продукти вече утвърдени като европейски качествени храни и напитки. Джон Кларк остана впечатлен от проактивния подход и представянето на продуктите от българския евродепутат.

Преди две седмици Неков организира експертна дискусия с представители на сектор „спиртни напитки“ в България. Обсъдено беше и споразумението с Китай.  Общото мнение беше, че подходящи за китайския пазар са розовото масло и суджука, но сред спиртните напитки има повече защитени продукти и трябва да се подбират стратегически.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.