1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Щети за милиони евро ще понесе птицевъдният сектор в Европа

Щети за милиони евро ще понесе птицевъдният сектор в Европа

Възстановяването на доверието на потребителите ще отнеме време

Щети за милиони евро ще понесе птицевъдният сектор в Европа заради замърсените с фипронил яйца. Браншът в Германия, Белгия и Холандия се опасява и от загуба на доверие от страна на потребителите.

В Холандия загубите са за над 150 милиона евро. Там блокираните яйцеферми са 180, в Белгия са 60. В Германия пет яйцеферми са блокирани и нямат право да продават. Експерти оценяват загубите на 20 до 25 хиляди евро на седмица, а забраната за пласмент на яйцата вече трае няколко седмици. Много производители на храни, внесли яйца от Холандия, също търпят загуби, след като изтеглиха продуктите си от търговската мрежа. "Засегнатите от скандала фермери в момента нямат никакви приходи, за което нямат никаква вина", казват от браншовата организация на птицевъдите в Германия.

По-неприятни от чисто финансовите загуби ще бъдат щетите, нанесени върху доброто име на птицевъдната индустрия, смятат от птицевъдния бранш в Европа. Възстановяването на доверието на потребителите ще отнеме време. Стопаните имат и застраховки, които най-вероятно ще покрият финансовите загуби, но преди това прокуратурата трябва да приключи разследването и да се докаже, че фермерите не са действали умишлено, знаейки, че използвания за почистване препарат е съдържал забранения фипронил.

Федералното земеделско министерство обмисля как да помогне на засегнатите стопанства, но ще изчака докато не излязат резултатите от всички проверки. В Белгия правителството вече обяви, че ще подкрепи тамошните фермери, като покрие разходите им за унищожаване на замърсените яйца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.