1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производството на храни в Европейския съюз трябва да се пренасочи към "по-зелени" методи

Производството на храни в Европейския съюз трябва да се пренасочи към "по-зелени" методи

Секторът има огромно потребление на енергия и водни ресурси

Производството на храни в Европейския съюз трябва да се пренасочи към "по-зелени" методи. За това настоява Агенцията за околна среда в свой доклад, представен в Брюксел. Според тях Европа няма обща политика за храните.


Под заглавието "Храна в зелена светлина" Агенцията призовава фермерите, рибарите и хранителната промишленост да предприемат засилени мерки за "озеленяване" на производството си. Само така ще бъдат постигнати целите за устойчиво развитие, посочени от ООН. Това включва и промяна в нагласите на потребителите, производствените методи в селското стопанство и най-вече политическа воля. По данни на Агенцията общият оборот на европейската хранителна система, в която влизат фермерите, рибарите, компаниите от преработвателната индустрия, производителите на напитки и търговците, възлиза на около 4 билиона евро годишно. Секторът има огромно потребление на енергия и водни ресурси, като в същото време изхвърля големи количества вредни емисии в атмосферата. За отглеждането, преработката, опаковката и транспорта на храната от фермата до чинията отиват 17 процента от произведената в Европейския съюз енергия, сочат изчисленията, цитирани в доклада. Затова в бъдеще трябва много по-рационално да използваме природните ресурси, да спрем урбанизацията и да запазим селскостопанските площи. За да се ограничат рисковете за околната среда, земеделците трябва да използват по-малко химикали и изкуствени торове. Насочената в момента политика на износ на селскостопански продукти подлежи на проверка и преосмисляне, се казва още в документа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.